Over Mikrocentrum

Als onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie ondersteunt Mikrocentrum al meer dan 50 jaar de technische maakindustrie met:

  • Opleiden: we bieden ruim 170 cursussen binnen 15 (technische) gebieden.
  • Ontmoeten: we organiseren evenementen, dit zijn jaarlijks 10 vakbeurzen en 20 tot 25 themabijeenkomsten.
  • Ondernemen: we bieden bedrijven een lidmaatschap van het High Tech Platform, dat nu bestaat uit 600 leden.

Het doel van al onze activiteiten is om kennis te vergroten, netwerken uit te breiden, bedrijfsprocessen te verbeteren en de concurrentiepositie van bedrijven te versterken. Dit doen we door nauw samen te werken met een groot netwerk van industriële organisaties, (semi) overheden, kennis- en onderwijsinstellingen.

Onze locatie en mogelijkheden 

In het hart van dé technische regio van Nederland, de Brainport regio, vindt u de onze locatie in Veldhoven. Direct gelegen aan de N2 bij Eindhoven in combinatie met moderne faciliteiten, biedt Mikrocentrum u de ideale locatie om te netwerken, zakelijke relaties te ontmoeten of te vergaderen. Onze vergader- en cursusruimtes, het flexibel indeelbare auditorium en de exporuimte zijn ook bij uitstek geschikt om uw (zakelijke) bijeenkomsten te organiseren. Meer informatie over ruimtehuur

Bekijk hier de 360 graden VR tour: 

Om de 360 graden tour op mobiele devices te zien, open de video in YouTube

Onze geschiedenis

De start van Mikrocentrum was op 30 oktober 1968 aan de Oude Gracht 197 in Utrecht met de opening van de tentoonstelling “Mikrocentrum, schatkamer van fijnmechanische techniek”.  Professionals en geïnteresseerden kregen met deze permanente tentoonstelling de mogelijkheid om kennis te maken met fijnmechanische componenten en de daarvoor benodigde apparatuur. Omgekeerd konden leveranciers van deze producten en bewerkingsmethoden op hun beurt contact leggen met professionals en geïnteresseerden.

Doordat er op één locatie zowel relevante bijeenkomsten, technisch-inhoudelijke cursussen als een permanente expositie plaatsvonden, was Mikrocentrum daadwerkelijk een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met fijnmechanische techniek van doen had. ‘Ontmoeten’ uit de huidige slogan van Mikrocentrum stond dus al vanaf het begin, 50 jaar geleden, hoog in het vaandel.

Na een verplaatsing in maart 1970 naar gebouw Leeuwensteyn (Hoog Catharijne) aan het Jaarbeursplein in Utrecht verhuisde Mikrocentrum eind 1976 naar de Kruisstraat 74 in Eindhoven. Hier groeide Mikrocentrum verder en daarmee ook het aanbod in opleidingen en evenementen. De start van het High Tech Platform met de uitgifte van de eerste bedrijvengids (toen nog hand-adresboek) was in 1982. 

TUV ISO9001Mikrocentrum anno nu

Na 42 jaar verhuisde Mikrocentrum op 15 december 2018 naar De Run 1115 in Veldhoven. Inmiddels bestaat Mikrocentrum team uit 50 vaste medewerkers, 200 freelance docenten en 25 overige freelance medewerkers. Onze organisatie is sinds 2004 CEDEO erkend en sinds 2008 ISO 9001 gecertificeerd. 

Juridische structuur

Mikrocentrum is een onafhankelijke stichting (Stichting Mikrocentrum Nederland) met een holding (Mikrocentrum Holding BV) en een werkmaatschappij (Mikrocentrum Activiteiten BV). De dagelijkse leiding van Mikrocentrum is in handen van het MT bestaande uit:

  • Geert Hellings - Algemeen Directeur
  • Frank Bruls - Hoofd Opleidingen
  • Els van de Ven - Hoofd Evenementen
  • Ingrid van Kronenburg - Controller