Blogs


Luistervaardigheid: Bent u een goede luisteraar?

Sandra Böttcher, Opleidingsmanager Communicatievaardigheden, 20 februari 2020
Luistervaardigheden

Ondanks dat we er ons vaak niet van bewust zijn, zijn we over het algemeen slechte luisteraars. We denken dat luisteren automatisch gaat, makkelijk is en weinig energie kost. Dit is een belangrijke misvatting. Luisteren is juist erg moeilijk.

Lees verder

Hoe geef ik goede feedback?

SANDRA BOTTCHER, MANAGER COMMUNICATIE, 17 januari 2020
shutterstock 1077395216

Feedback is een onderdeel van communicatie en onmisbaar in de samenwerking met collega's. Feedback geven blijft lastig. Het geven van feedback is iets wat vaak moet, maar niet vanzelf gaat. Maar wat is feedback nou? Feedback betekent letterlijk terugkoppeling.

Lees verder

Waarom elektrificatie andere eisen stelt aan technische kunststoffen

Mikrocentrum,  9 december 2019
Elektrische auto

De elektrificatie van voertuigen stelt heel andere eisen dan voertuigen aangedreven door verbrandingsmotoren. Naast personenauto’s, bedrijfsauto’s, vrachtauto’s en bussen zien we ook dat steeds kleinere transportmiddelen zoals fietsen, scooters, motoren, steps en bakfietsen elektrisch worden aangedreven.

Lees verder

Opleiding Gereedschapmaker 2020: antwoorden op de meest gestelde vragen

BAREND BLOM, OPLEIDINGSMANAGER KUNSTSTOF- EN MATRIJSTECHNOLOGIE, 19 november 2019
Opleiding gereedschapmaker

Voor veel werkgevers in de hightech maakindustrie is het momenteel erg lastig om vacatures voor gereedschapsmakers in te vullen. Daar komt bij dat binnen nu en 5-7 jaar een grote groep ervaren medewerkers met pensioen gaat.

Lees verder

Wat golf ons kan leren over presteren onder druk

Axelle de Roy, 18 september 2019
Presteren onder druk

‘Je werkt heel hard. ’ zei Leo, de golf pro.   En dat was geen compliment. Hij vond dat ik té hard werkte. Ik leek wel een operator die teveel lijnen moest bedienen volgens hem.

Lees verder

Kwaliteitsverbetering: hoe groot is uw verbetervermogen?

WOUTER MOLLERS, DOCENT CURSUSSEN QUALITY, 29 augustus 2019
Kwaliteitsverbetering

Veel organisaties worstelen met de vraag: “Hoe gaan we onze kwaliteit verbeteren?” Dit verwijst concreet naar het vergroten van het vermogen om aan kwaliteitseisen te voldoen. Kwaliteitsverbetering is vaak het beste in projectvorm te organiseren, waarbij het management, de methodiek en de samenwerking allemaal van belang zijn.

Lees verder

De 3 onmisbare competentiegroepen van projectmanagement

Wouter Mollers, docent Projectmanagement, 28 augustus 2019
competenties projectmanagement

Zoals bij alle andere vakgebieden vraagt ook projectmanagement specifieke competenties van de projectmanager om projecten succesvol uit te voeren. Deze competenties maken een persoon effectiever in het uitoefenen van het vak.

Lees verder

Een structurele aanpak voor complexe technische problemen - 8D training bij KUHN Geldrop

Mikrocentrum, 27 augustus 2019
8D kuhn geldrop

Dat het ontwikkelen van technische machines, producten of andere oplossingen vaak een hoge mate van complexiteit met zich meebrengt is geen uitzondering. Ontwikkelaars of technisch specialisten stuiten dan ook regelmatig op problemen die niet direct op te lossen zijn.

Lees verder

Wilt u graag een stap zetten om uw kwaliteit statistisch te beheersen?

Wouter Mollers, Docent cursussen Quality, 13 augustus 2019
statistische kwaliteitsbeheersing

Een van de centrale vragen van elke organisatie luidt: “Hoe tevreden zijn onze belanghebbenden?” Dit verwijst concreet naar de perceptie over de mate waarin er aan de verwachtingen wordt voldaan. Het vermogen om hieraan te voldoen noemt men de capaciteit, ofwel capability.

Lees verder

Hoe geluids- en trillingseisen uw concurrentiepositie versterken

Bas Mollenkramer en Bert Roozen, docenten Noise and vibration control,  2 april 2019
geluidsarm construeren

Voor het analyseren van geluids- en trillingsfrequenties bestaan twee methodes: de FFT-Analyse en Oktaaf- of 1/3-Oktaafbandanalyse. Deze analyses zijn nodig om te kunnen voldoen aan de eisen.

Lees verder

Wat het nieuwe spuitgietpracticum bij Mikrocentrum u kan opleveren

Barend Blom, Opleidingsmanager Kunststof- en Matrijstechnologie., 14 maart 2019
Spuitgietlokaal buitenaanzicht

Een nieuwe fase voor opleiden in spuitgiettechnologie Begin dit jaar is onze nieuwe locatie een modern spuitgietpracticum in gebruik genomen. In dit artikel geven we u graag wat achtergrond informatie en voorbeelden over de mogelijkheden die we de spuitgietbranche bieden. Oude tijden: lange geschiedenis in spuitgietopleidingen.

Lees verder

Zo ziet een dag van een lijmcursus eruit

Mikrocentrum, 21 februari 2019
cursus lijmen

Het aanbrengen van de meeste lijmproducten uit de lokale bouwmarkt is geen rocket science, maar voor een industriële toepassing gelden hele andere regels. Hier komen aspecten als zekerheid, betrouwbaarheid, veiligheid en kwalificatie om de hoek kijken.

Lees verder

Ontwikkeling projectmanagement skills bij Brabant Engineering

Mikrocentrum, 17 september 2018
OPL2018 Blog Technisch Projectmanager 1200x628

Ontwikkeling is een keyword binnen ingenieursbureau Brabant Engineering. Zij investeren elk jaar dan ook flink in opleidingen, trainingen en cursussen zodat medewerkers zichzelf naar een hoger niveau kunnen ontwikkelen. Niet alleen op technisch gebied worden zij bijgeschoold, ook soft skills worden hierbij getraind.

Lees verder

De 4 fasen van effectieve communicatie

Wilma Kuijpers, Opleidingsmanager Projectmanagement, Persoonlijke Vaardigheden & Management,  5 september 2018
effectief communiceren 4 fasen

Effectieve communicatie is essentieel in technische projecten; zowel voor de project- of leadengineer, de opdrachtgever als voor de overige technici en engineers in het projectteam.

Lees verder

Spuitgiet Operator: een functie die vaak onderschat wordt

BAREND BLOM, OPLEIDINGSMANAGER KUNSTSTOF- EN MATRIJSTECHNOLOGIE, 16 augustus 2018
spuitgiet operator

Kunststof spuitgieten is een vak waarbij kennis voortdurend op peil gehouden moet worden. Het is dan ook geen trucje wat in de dagelijkse praktijk steeds herhaald kan worden.

Lees verder

Persoonlijke groei door persoonlijke aandacht

Bas Vaessen,  6 augustus 2018
OPL2018 Blog Bas Vaessen 1200x628

Al ruim 6 jaar verzorgt Bas Vaessen, trainer, trainingsacteur en coach, diverse trainingen bij Mikrocentrum in het vakgebied Projectmanagement, Persoonlijke Vaardigheden & Management. Zijn specialisme: communicatie en leiderschap skills, verandermanagement en stemontwikkeling. In al die jaren heeft Bas diverse mooie en unieke momenten met onze cursisten meegemaakt.

Lees verder

Nieuw in de kunststoffen industrie? Met deze cursus maakt u een vliegende start

BAREND BLOM, OPLEIDINGSMANAGER KUNSTSTOF- EN MATRIJSTECHNOLOGIE, 10 juli 2018
cursus kunststof en verwerkingstechnologie

De kunststoffen industrie is volop in beweging en een interessante branche voor nieuwkomers en zij-instromers. Snel kennis opdoen betekent op korte termijn en met vertrouwen inzetbaar zijn.

Lees verder

De winst van een optimale koeling bij spuitgietmatrijzen - met 10 handige tips!

BAREND BLOM, OPLEIDINGSMANAGER KUNSTSTOF- EN MATRIJSTECHNOLOGIE,, 31 mei 2018
Blog spuitgietmatrijzen

Bij het ontwerp van een spuitgietmatrijs is het koelsysteem uitermate belangrijk. Het koelsysteem bepaalt namelijk in grote mate de cyclustijd, het energieverbruik en de kwaliteit van het kunststof spuitgietproduct.

Lees verder

De meest voorkomende oorzaken bij het falen van een lijmverbinding

Mikrocentrum,  4 mei 2018
lijmverbindingen

Het lijmen van een product gaat al jaren goed, maar ineens zijn er klachten. Voor veel bedrijven zal dit een herkenbare situatie zijn. Vaak wordt direct een noodoplossingen gezocht, zoals het alsnog aanbrengen van extra mechanische verbinding met schroeven, bouten of nagels.

Lees verder

Coachend aansturen als onderdeel van continu verbeteren bij DAF Trucks

Mikrocentrum, 14 maart 2018
201712 Interview DAF

In 2007 introduceerde DAF Trucks het PACCAR Production System (PPS): een managementfilosofie waarbij continu verbeteren en coachend leiderschap centraal staan. Met behulp van PPS werkt de medewerker bij DAF Trucks aan een cultuur van continu verbeteren, waarbij de focus ligt op verminderen van verspillingen.

Lees verder
1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina 1 van 8